Beszámoló – 2019

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése érdekében. Iskolánk ismét pályázatot nyújtott be, melyen 2 638 000 Ft-ot nyertünk, így 40 tanuló és 5 kísérő pedagógus 2019. szeptember 24–28 között 5 felejthetetlen napot töltött Szlovákiában, II. Rákóczi Ferenc nyomában a Felvidéken. A Határtalanul! program célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Ennek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

A hivatalos döntési lista csak augusztus végén derült ki, így szeptemberi hónapunk sűrűszervezéssel telt. A program előkészítésének részeként az utazáson résztvevő diákok és kísérő tanáraik számára HATÁRTALANUL! előkészítő órát szerveztünk, amelyen a Magyarország határain túl élő magyarságról, annak történelméről, létszámáról, a részletes programról és a toleranciáról beszélgettünk. Utazásunk megszervezésében idén is a Csillagösvény Utazási Iroda működött közre.

            A kirándulásra most is egy keddi reggelen indultunk. Első programunk nem messze a határtól, Füleken kezdődött, ahol már idegenvezetőnkkel együtt látogattuk meg a várat. Első napi túraként rövid sétát tettünk a Szilicei-jégbarlanghoz, ahol a barlangból kiáradó hűvös levegőt egyre jobban érezhettük, ahogy közeledtünk a hasadékhoz. Tovább utazva Rozsnyó városát nem csak a föld felszínéről, hanem felülnézetből, a tűztoronyból is megcsodálhattuk. Krasznahorkaváralján egy egyedülálló szecessziós műemléket, Andrássy Franciska és férje mauzóleumát látogattunk meg. Este Várhosszúréten elfoglaltuk szállásunkat az Adriana Panzióban és megvacsoráztunk.

Másnap reggel a Szádelői-völgy vadregényes táján túráztunk, ahol szalamandrával is találkoztunk. Kassán a Dómban és a Rodostói házban jártunk, majd Eperjesen rövid sétát tettünk a Rákóczi-házhoz. A nap legkalandosabb részének a Sáros várához tett gyalogtúránk bizonyult. A környék sajátossága, hogy állandóan nagy a páratartalom, ködfoltok és alacsonyan elhelyezkedő felhők tarkítják a tájat. A hegytetőn messziről nem láthattuk a várat a köd miatt, felmászva a várba a helyzet nem sokat változott, a látótávolság 5 méter körül lehetett. Kalandos és legfárasztóbb napunk után mindenkinek jólesett a vacsora és a pihenés, hiszen gyalogosan 20 kilométert tettünk meg.

Harmadik napunkat Késmárkon kezdtük, Thököly Imre sírjánál és a várnál jártunk. Lőcsén a városházán és annak környékén tettünk látogatást. Természetesen láttuk a lőcsei fehér asszony festményét és a városi szégyenketrecet is. Innen Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű várába, a Szepesi várba utaztunk.

Péntek reggel íjászkodtunk, majd a gömörfalvi általános iskolában hasonló korú diákokkal találkoztunk, bemutattuk településeinket és rövid vetélkedőt rendeztünk II. Rákóczi Ferenc témában. A szokásos szendvicsebéd helyett egy pizzériában fogyasztottunk finom falatokat. Következő állomásunk Beretke volt, a Murányi Áttörés Tanösvényen túráztunk, majd a helyi tájházban kaptunk ízelítőt a helyi lakosok múltjából is. Csetneken a középkori falfreskókkal teli evangélikus templom nyűgözött le bennünket.

Az utolsó nap reggelén kiköltözés után a várhosszúréti kopjafákat, a templomot, a helyi iskola épületét és a közösségi házat néztük meg, majd búcsút vettünk szállásadónktól. Utolsó túránk a Szilicei fennsíkon kialakult karsztos tóhoz és környékére vezetett. Itt már fáradtan, de kitartóan sétáltunk a jó levegőn nagyon kellemes kirándulóidőben. Ebéd urán Rimaszombaton vásári forgatagba kerültünk, majd hazafelé a somoskői várban zártuk az idei 5 napos szlovákiai kalandozásunkat. A csodás bazaltorgonák megtekintése és az utolsó közös kép elkattanása után búcsút vettünk kedves idegenvezetőnktől és elindultunk haza. A következő hét során itthon, a diákokkal együtt értékeltük a látottakat.

Köszönöm a szülők bizalmát, a gyerekek társaságát, Krajčiová Judit idegenvezetését, Ignát Tibor biztonságos vezetését és kollégáim- Halmainé Hegedűs Mária, dr Kocsisné Horti Monika, Lovászné Török Magdolna,  Palotainé Jánosi Krisztina- kitartó, fáradhatatlan lelkesedését! Feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk! Kalandos, időnként fárasztó és egyben csodás 5 napunk örök emlék marad mindannyiunk számára!

Mészárosné Dobák Ildikó
tanár, projektvezető