Beszámoló – 2018

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése érdekében. Iskolánk pályázatot nyújtott be, melyen 2 697 900 Ft-ot nyertünk, így 45 tanuló és 4 kísérő pedagógus 2018. szeptember 25–29 között 5 felejthetetlen napot töltött Szlovákiában, Nyugat-Felvidéken. A Határtalanul! program célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Ennek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

A több heti szervezés és előkészítés részeként az utazáson résztvevő diákok és kísérő tanáraik számára HATÁRTALANUL! előkészítő órát szerveztünk, amelyen a Magyarország határain túl élő magyarságról, annak történelméről, létszámáról, a részletes programról és a toleranciáról beszélgettünk. Utazásunk megszervezésében a Csillagösvény Utazási Iroda működött közre.

A kirándulásra egy keddi reggelen indultunk. Mindenki nagyon izgatottan foglalta el a helyét a buszon. Első programként a dévényi várat néztük meg, és megismerkedtünk egy helyi legendával. Innen tovább utazva Pozsonyban meglátogattuk a koronázásoknak helyt adó Szent Mártondómot. Itt rendhagyó történelemóra keretében ismertük meg a koronázási ékszerek és a Magyar Királyság koronázási székhelyének történetét. A diákok történelmi ismereteit az Óvárosban tett sétával mélyítettük el. Este Deákiban, az Európa Panzióban elfoglaltuk első szállásunkat, és ízletes vacsorát fogyasztottunk. Másnap reggel Diószegen meglátogattuk a Petőfi Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát, ahol megismerkedtünk az ottani hetedikes diákokkal, bemutattuk településeinket. Hatalmas vendégszeretettel fogadtak bennünket, feledhetetlen élmény részesei lehettünk egy parányi közösségben. Következő állomásunk a vöröskői vár, ami a Kárpát-medence egyik legszebb, legépebben megmaradt és berendezett vára, mely a gróf Pálffy családé volt a 16. század közepétől egészen 1945-ig, és pompás, eredeti berendezésével készteti csodálatra az oda látogatókat.

Kora délután rövid ideig Nagyszombat városában sétáltunk, amit a Felvidék Rómája néven is neveznek számtalan középkori egyházi építménye miatt. Nyitrán található a Szent Emmerám-székesegyház, mely a legrégebbi egyházmegyei templom a Felvidéken. Történelmileg és építészetileg három templomból áll, valamint az általunk meglátogatott várkomplexum része is egyben. Este Zsérén a Zsibrice együttes két képviselője várt bennünket, akik segítségével felidéztük Kodály Zoltán indíttatását arra, hogy ezen az északi, Nyitra környéki hagyományőrző magyar nyelvi szigeten kezdjen gyűjtésbe. Megtekintettük a zsérei tájházat is, ahol frissen sült pogácsával kínáltak bennünket. Késő este Alsóbodokon vacsoráztunk, és két éjszakára a Paulisz Rancson rendezkedtünk be.

A harmadik nap reggelén Nagytapolcsány várába másztunk fel, melynek romjai közvetlenül Kővárhely község felett tornyosulnak 525 m tengerszint feletti magasságban. A vár a 13.–14. század fordulóján épülhetett a Csák nemzetség birtokán.

Utunk Trencsén meseszép várában folytatódott. A vár gazdag történelmi eljegyzések, esküvők színhelye is volt, itt jegyezte el Luxemburgi Zsigmond Nagy Lajos király leányát, Máriát, Mátyás király a cseh király lányát, Podjebrád Katalint, és itt esküdött meg Szapolyai István lánya is Jagelló Zsigmond lengyel királlyal.

A nap legfárasztóbb része következett: a vadregényes környezetben lévő, izgalmas csejtei várat “vettük be”, amely – legalábbis a korabeli vádirat szerint – a fiatal lányok százait halálba küldő Báthory Erzsébet grófnő titkait őrzi.

A negyedik napot a szálláshelyünk udvarán található Vas-Turul előtt lévő Esterházy János Emlékmúzeum tárlatával kezdtük. A dombtetőre felérve az Esterházy János hamvait magában foglaló sziklabarlangban koszorúztunk, és leróttuk kegyeletünket a mártírhalált halt miniszter előtt, akinek hamvait 2017-ben szállították haza szülőföldjére.

Vártúránk következő állomása Bajmóc volt, a Kárpát-medence legromantikusabb lovagvárába, egy várkastélyba látogattunk el. A vár nemcsak kívülről meseszép, de belső berendezését, kialakítását is érintetlenül őrizte meg évszázadokon át.

Folytatásként Besztercebánya, a Felvidék egyik legszebb bányavárosa következett, ahol a városfalak kiépítése is a nagy királyunk, Mátyás nevéhez fűződik. A gyönyörűen felújított IV. Béla király téren sétáltunk, amelynek északi részéhez kapcsolódik a Várnegyed. Felkapaszkodtunk a 101 fából készült lépcsőfokot megtéve a főtéren álló híres ferde óratoronyba. Körfolyosójáról csodálatos kilátás nyílt a lent elterülő városra és a Körmöci-hegység, valamint az Alacsony-Tátra hegycsúcsaira.

Vacsoránkat már Selmecbányán fogyasztottuk el, majd egy különleges, műemlékvédelem alatt álló utca egykori iskolájából kialakított szállásunkon tértünk nyugovóra.

Az utolsó nap reggelén már fáradtan, de izgatottan hagytuk el szállásunkat, hiszen még ez a nap is bővelkedett programokban. Selmecbánya városközpontját látogattuk meg. A Szentháromság térre igyekezve elsétáltunk a Szent Katalin-templom mellett, majd felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját az evangélikus líceum épületén. Megtekintettük a 16. században a délről betörő török elleni védelem okán épült négy sarokbástyás, hófehér, reneszánsz erődítményt, a Leányvárat, majd a szabadtéri Bányamúzeumot és az izgalmas Bertalan-tárót. Kora délután a körmöcbányai Érmék és Pénzérmék Múzeuma és a várnegyed körüli séta zárta az 5 napos kalandozásunkat.

A következő hét során már itthon, a diákokkal együtt értékeltük a látottakat.

Köszönöm a szülőknek, hogy elengedték és ránk bízták féltett kincsiket-gyermekeiket határon túlra is. Köszönöm a diákok kitartó várlátogatását, lelkesedést, a közös élményeket. Nagyon köszönöm Kotánné Kovács Tímea, Lovászné Török Magdolna és Vargáné Dobák Tünde kollégáim segítségét, támogatását, illetve hogy együtt vehettünk részt ebben a feledhetetlen nyugat-felvidéki vártúra kalandban!

Mészárosné Dobák Ildikó
tanár, projektvezető