Beszámoló

Határtalanul Horvátországban

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2021-ben is meghirdette a Határtalanul! programot, melynek keretében a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésére nyílik lehetőség. Iskolánk ebben az évben is pályázott és 4.623.000 Ft-ot nyert. Rengeteg nehézség adódott a tervezési-szervezési időszakban, de annál boldogabban indulhatott el 41 diák és 4 pedagógus 2022.május 3-án magyar kulturális és történelmi kincsek után kutatni Baranyától egészen az Adriáig.

A program előkészítésének részeként az utazáson részt vevő diákok és kísérő tanáraik számára HATÁRTALANUL! előkészítő órát szerveztünk, amelyen a Magyarország határain túl élő magyarságról, annak történelméről, létszámáról, a részletes programról és a toleranciáról beszélgettünk. Utazásunk megszervezésében 4. alkalommal is a Csillagösvény Utazási Iroda segédkezett.

Egy esősnek jelzett hét hétfőjén izgatottan vágtunk neki utunknak. Az időjárás kíméletes volt hozzánk, és igazi kellemes kirándulóidőnk volt egész héten. A határon való átlépés kivételével meg sem álltunk a várdaróci tájházig, ahol megismerhettük a baranyai magyarság hagyományait és a kakassütést. Innen a a Kopácsi-Rét Nemzeti Parkba vezetett utunk, ahol gyönyörködhettünk a természetben, megfigyelhettük a növény- és állatvilágot miközben a madarak hangját próbáltuk beazonosítani. Az Eszéken tett városnézés után Kiskőszegre vezetett utunk, ahol a Duna fölé magasodó kilátón monumentális nőalak látható, gyönyörű kilátással a folyóra. A nap végén elfoglaltuk csúzai szállásunkat, és kellemesen elfáradva megvacsoráztunk.

Második reggelünkön Újlakra látogattunk, ahol Újlaki Miklós főúr, erdélyi bán és bosnyák király, valamint Kapisztrán Szent János is megtértek a teremtőhöz. Megtekintettük Kapisztrán Szent János, a nándorfehérvári csata ismert alakjának ereklyéit is. A délszláv háború sok szenvedést látott településére, Ovcsarára utaztunk, ahol az áldozatok emlékhelyén a fájdalmas múltból kaptunk pillanatképeket. Vukovárra érve a háborúk egyik ikonikus városát ismerhettük meg, ahol máig sok házon látni golyó- és repesznyomokat. Meglátogattuk a városi kórház alagsorában kialakított háborús múzeumot. Szentlászlón a helyi református lelkész ismertetőjét hallgattuk meg Szent László szobra köré gyűlve. 

Harmadik napunkon városnéző sétára indulunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogattuk a Káptalandombon emelt impozáns székesegyházat, átsétáltunk a Felsővárosba, a Szent Márk térre, és megnéztük az országgyűlés épületét is. A szállás felé utazva először a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Este elfoglaltuk tengerre néző szobáinkat Uvala Scottban, és fantasztikus vacsorában volt részünk. Csütörtök reggel a Krk szigeten elhelyezkedő Omisaljban sétáltunk. Nem lehetett kihagyni egy gyors lábmártást a tengerben, majd a meglepetésprogram részeként hajóra szálltunk, és az Adrián kirándulva delfineket is láthattunk természetes élőhelyükön. Fiume történelmi belvárosában, a korzón megkerestük az Óratornyot, meglátogattuk a magyar időben épült piacot és a színházat. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross-emléktáblát. Innen Abbáziába buszoztunk, ahol minden villához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik. Felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt, emlékét a szálloda falán tábla őrzi. A babérról elnevezett ékszerdobozba, Lovranba látogattunk, melynek óvárosában felsétáltunk ahhoz a villához, ahol Feszty Árpád is elhunyt, emlékét tábla őrzi. Vacsora után felpezsdítettük szálláshelyünk hangulatát, és rögtönzött táncversenyt rendezett segítőkész sofőrünk. A fergeteges hangulat után ideje volt összepakolni, mert utolsó napunkon korán kellett indulnunk, hogy varasdi városnézésünk során megnézhessük az Erdődyek várkastélyát, és sétálhassunk a barokk belvárosban. Utolsó látnivalónk Csáktornya, a Zrínyiek sasfészke volt. Sétáltunk a csáktornyai várnál, megkerestük a Zrínyi fát, Zrínyi teljes alakos szobrát és a honvédő háború áldozatainak emlékművét a turulmadaras központi emlékoszloppal. Kedves idegenvezetőnktől már Magyarország területén vettünk búcsút.

Köszönöm a szülők bizalmát, a gyerekek társaságát, Csőre Csilla idegenvezetését, Vajda László és Vaszlovik István biztonságos vezetését, kollégáim – Lovászné Török Magdolna, Polatschekné Rimóczi Melinda és Tóth Sándorné – kitartó, fáradhatatlan lelkesedését! Feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk! Sokak bakancslistáján egy újabb pontot kipipáltunk, és életre szóló öt napot töltöttünk együtt!

Kép és szöveg: Mészárosné Dobák Ildikó
tanár, projektvezető