Beszámoló – 2020

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, mint támogató pályázatot hirdetett a Határtalanul! program keretében a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. A Határtalanul! program célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Ennek keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról

Iskolánk 2020. elején pályázatot nyújtott be, melyen 3.523.025 Ft-ot nyertünk, így 49 fő -a pandémia miatt ugyan 2 évvel később- 2022. május 17-21 között 5 csodás napot töltött Romániában a Királyok és fejedelmek útja című programon, ami kiegészült a Tordai-hasadékkal.

Az indulási időpont többszöri elhalasztása a mindenkori vírushelyzet miatt történt, szinte már le is mondtunk erről a fantasztikus lehetőségről, amikor végre elhárultak az utazásunkat gátló akadályok.

A Magyarság Háza program után az utazás előtt az utazáson résztvevők számára HATÁRTALANUL! előkészítő órát szerveztünk, amelyen a Magyarország határain túl élő magyarságról, annak történelméről, létszámáról, a részletes programról és a toleranciáról beszélgettünk. Utazásunk megszervezésében most is a Csillagösvény Utazási Iroda működött közre.

            A kirándulásra a bevált módon, kedd reggelen indultunk. Első városként Aradon jártunk, ahol a Megbékélés Parkot látogattuk meg, majd városnézés után az aradi vértanúk sírjánál helyeztünk el koszorút. Utunk tovább Máriaradnára vezetett, ahol az impozáns templomban és a csodás tájban gyönyörködtünk. A felhőszakadás akkor ért utol bennünket, amikor már következő helyszínünkre utaztunk. Marosillyén Bethlen Gábor szülőhelyének épen maradt lakótornyát nézhettük meg. Dévára érkezve elfoglaltuk szállásunkat és megvacsoráztunk.

Másnap reggel Algyógyra érkezve falunézésre indultunk és festői vízeséshez túráztunk.Az egykori római út maradványait és egy római kori fürdőmedencét is szerencsénk volt megtekinteni. A piski Gyulay kastély és arborétum területén pihentető sétán során számos gyönyörű növényt figyelhettünk meg. Vajdahunyadra érkezve a csodás „Várak királyában” jártunk. majd visszatértünk Dévára, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítványba 100.000 Ft értékű adományt szállítottunk és egy ott élő lánnyal, valamint egy nevelővel beszélgethettünk. Esti programként felmentünk magos Déva várába, ahonnan ismét fantasztikus látvány nyílt a városra és környékére. Fárasztó napunk után mindenkinek jólesett a vacsora.

Harmadik napunkat kiköltözéssel kezdtük, majd Gyulafehérvárig meg sem álltunk. Az érseki székesegyház látogatása alkalmával koszorút helyeztünk el a kőszarkofágok mellett, majd a Vauban stílusú várban sétáltunk. Innen Nagyenyedre vezetett utunk, ahol a vártemplomot csak kívülről tudtuk megnézni. A Bethlen Gábor Kollégium udvarán a jól ismert elbeszélés két fűzfáját is közelről láthattuk. Az erődtemplom oldalán megkoszorúztuk az ártatlan civil, lerohant magyar lakosság emléktábláját. Kirándulásunk egyik fénypontja a torockószentgyörgyi várromhoz köthető. Meredek sziklafalai megközelíthetetlennek tűnnek, mi a kevésbé meredek úton jutottunk fel Erdély egyik legimpozánsabb középkori várromjához.

Torockóra érkezve falusi turizmus jellegű szállásunkat elfoglaltuk és helyi ételekből kaptunk ízelítőt vacsorára.

Torockóban nem csak a mendemonda szerint kel fel kétszer a nap, hanem valóságosan is, igaz erről sajnos nem sikerült meggyőződnünk a korai időpont miatt. A legnyugatibb székely település, Torockó lélegzetelállítóan gyönyörű környezeti adottságokkal rendelkezik. Az aprócska település mellett tornyosul az 1129 méter magas Székelykő-hegy. Ennek köszönheti egyik legkülönlegesebb jelenségét is a hely.

Péntek reggel a Torockói Néprajzi Múzeumot néztük meg, majd útnak indultunk Tordára, ahol a nap egyik fő attrakciója a sóbánya volt. 112 méter mélyre ereszkedtünk Erdély Hét csodájának egyikében. A föld felszínére visszatérve Kolozsvárra buszoztunk és megismertük a város főbb nevezetességeit. Következő túránk a Tordai-hasadékba vezetett, ahol a háromezer lépésnyi sziklafolyosón a közelgő este miatt végig nem jutottunk, de bámulatos látványban volt így is részünk. A szállásra visszatérve-vacsora után-titokban szervezett születésnapi forgatagot tartottunk.

A rettentően gyorsan bekövetkező utolsó nap reggelén szállásunkat elhagyva Körösfőre utaztunk, ahol egy igazán egyedi, négy fiatornyos, zsindelytetős, kalotaszegi szőttesekkel díszített, fakazettás mennyezetű református templomban jártunk. Király-hágót , Erdély kapuját most sem hagyhattuk ki a programból, csodás kilátás tárult elénk, majd továbbutaztunk Nagyváradra, ahol meglátogattuk a katolikus székesegyházat, sétáltunk a belvárosban és jártunk a várban is. Idegenvezetőnktől, a hatalmas tudással rendelkező és magyarságát büszkén vállaló Gábor Hunortól itt vettünk búcsút. Határátlépésünk zökkenőmentes volt A következő hét során itthon, a diákokkal együtt értékeltük a látottakat.

Köszönöm a szülők bizalmát, a gyerekek társaságát, Gábor Hunor idegenvezetését, Vaszlovik István rugalmas és biztonságos vezetését, valamint  kollégáim-Balogh Zsuzsanna, Botkáné Sárközi Ildikó, Lovászné Török Magdolna és Vargáné Dobák Tünde közreműködését ! Ismét feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk! Bizton állíthatom, hogy 5 napunk örök emlék marad mindannyiunk számára!

Mészárosné Dobák Ildikó
tanár, projektvezető