Gondolatok és eredmények a Gáspár Imre Emlékversenyről

V. Jászfény Kupa Országos Gyermek Sakkverseny

GÁSPÁR IMRE EMLÉKVERSENY

Ötödik alkalommal rendeztük meg iskolánkban a Jászfény Kupa Gyermek Országos Sakkversenyt, amit az idén elhunyt Gáspár Imre emlékének szenteltük. Imre bácsiról az iskola bejáratánál egy kiállítást lehetett megtekinteni, és a verseny előtt vendégeinkkel együtt megnéztük, a jászfényszarui munkásságáról készített megható, rövid emlékfilmet.

Gáspár Imre kezdte el oktatni iskolánk diákjait sakkra, akik vezetésével később szép sikereket értek el különböző versenyeken. Az Ő kezdeményezésére rendeztük meg az első versenyünket, és az Ő által megteremtett hagyományokra alapozva folytatjuk a sakk népszerűsítését városunkban.

Az idei kiírás annyiban módosult az eddigiekhez képest, hogy most a középiskolai tanulókat is magában foglaló V. korcsoportban is meghirdettük a versenyt, így a régebben elballagott diákjainkkal is találkozhattunk. Idén igen erős mezőny gyűlt össze,a megmérettetésen közel 100 versenyző mérte össze tudását, akik környékbeli településekről, továbbá Egerből, Budapestről, Salgótarjánból, Martfűről, Szolnokról érkeztek.

A versenyt Győri János alpolgármester nyitotta meg, rajta kívül jelenlétével tisztelt meg bennünket Szakali János iskolaigazgató, Szabó Lászlóné igazgatóhelyettes, Berényi Ferenc önkormányzati Képviselő és rajtuk kívül volt egy különleges vendégünk is Gáspár Imre fia, Gáspár Csaba, aki később a díjjak átadásánál is segédkezett. A kupákat Nagy Krisztián adta át az Artis kft képviseletében, a verseny előtt pedig Kovács Lillát díjazta abból az alkalomból, hogy Lilla sok éve egyéni megyebajnokunk.

A megnyitó után Egyed Zsolt, a verseny főbírája ismertette a versenyzőkkel a szabályokat. A lebonyolítás 7 fordulós svájci rendszerben, a játékidő 2X15 perc, a rapid szerint zajlott. Díjazásnál az első helyezettek kupát is kaptak, I.-III. helyezettek érmet, I.-VI. helyezettek ajándékot és oklevelet, minden résztvevő emléklapot kapott és egy kis ,,túlélőcsomagot?, amit a büfében lehetett beváltani. Jászfényszarut az alábbi gyerekek képviselték:

I. kcs.: Rácz Ádám 6. hely, Kiss Gergely, Baráth Konor Péter, Rácz Áron, Polatschek Dominik

II. kcs.: Kotán Eszter 2. hely, Tóth Anna 3. hely, Nyers Lili 4. hely, Balázs Léna 5. hely, Ézsiás Réka Napsugár 6. hely,   Novodomszky Tibor, Polatschek Péter, Farmosi Valentin

III. kcs.: Kovács Lilla 2. hely, Nyers Dániel 2. hely

IV. kcs.: Berényi Levente 6. hely, Szücs Levente

V. kcs.: Czakó Patrik 3. hely, Kovács Dániel

Ajándékban részesült a mezőny legfiatalabb versenyzője is, aki, amikor megkapta a díjat meghökkenve ezt kérdezte. ,,Csak én vagyok itt egyedül 7 éves?? Persze csak napok vagy hónapok döntöttek, hogy ki a mezőnyben a legfiatalabb, de ez is jól mutatja, hogy míg a legfiatalabb 7, addig a legidősebb versenyzőnk 19 éves volt.

Iskolánk tanulóit Muhari István készítette fel.

Ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat támogatóinknak és segítőinknek, akik nélkül ez a verseny nem jöhetett volna létre:

Jászfényszaru Város Önkormányzata, Gamesz, IV. Béla Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Szakiskola, Jászfényszaru VSE, Jászfényszaru az Oktatásért Alapítvány, Klebersberg Intézményfenntartó Központ jászberényi tankerület,Artis Kft., Kleopátra Gyógyszertár, É+J Kft, Telepolc, Szilveszter Julianna- Állateledel bolt, Silver Butik, Dajkóker, Dr. Róbel Sándor, Lívia Virágbolt,Vaszicsku Gergő,aki egy focilabdát ajánlott fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia focistáinak aláírásával, mely hasonlóan az elmúlt év sakkversenyéhez, nagy örömet váltott ki a sakkozó fiúkból.

A legfőbb segítők idén is, mint minden évben a sakkosaink szülei, hozzátartozói voltak, akik pénteken és szombaton is kitettek magukért a szervezésben, rendezésben, lebonyolításban, büfé üzemeltetésben.

Szeretnék kívánni a továbbiakban minden diáknak jó sakkozást, szép eredményeket!

 

 Fáczán Izabella